Bøndene på gården

Tone Lill Molund

 – grunnlegger av Bakken andelsgård, økonom og yogalærer

Bakken gård har vært i familiens eie siden 1949, og her vokste jeg opp. Farmor og farfar hadde kyr, hest, høner og griser, og dyrket flere ulike sorter grønnsaker til eget bruk. Som voksen fikk jeg etterhvert øynene opp for hvor viktig det er å ta vare på naturmangfoldet, inkludert molda vi trår på. Foredraget om Jordboka ble et vendepunkt, og i 2018 startet jeg et prøvedyrkingsprosjekt i samarbeid med Dag Jørund Lønning på gården. Regenerative metoder ble testet ut med stor suksess og publisitet i media.

70 år etter at gården kom i familiens eie, startet jeg omlegging av gården til et andelsbruk. Ingenting er mer givendes, ingenting er mer gledesfylt, enn å skape noe. Hver sesong starter vi med blanke ark, og forvandler grønnsaksbedene til en frodig, summende hage i løpet av vår og sommer. Å være så nær naturen og årstidene, gir mening for meg.

ToneLill

Siri Næss

 – natur- og miljøveileder, ernæring og pedagog

Hva kan være mer spennende enn å se et tørt lite frø som settes i jorda og vannes, som spirer, vokser og blir til en fantastisk plante? Dette har fasinert meg så lenge jeg kan huske og som liten fikk jeg ha mine egne bed hvor jeg fikk så og plante de plantene jeg ønsket. Jeg vokste opp i skogkanten i Oslo og som 16 åring var det landbruksskolen som ble neste destinasjon. Eneste byjenta, men for et paradis, tenk å få lære om planter, dyr og natur.

Det er utrolig spennende å sanke urter og det er selvsagt ekstra spennende med de som dukker opp først på våren når snøen har gått. Det er da også veldig mye godt man kan lage av det man høster og dyrker. Økologisk dyrkning er for meg selvsagt, hvem vil vel spise rester av gift og ta knekken på livet i jorda?